Waarom eet mijn hond gras?
Veel hondeneigenaren vragen zich af: waarom eet mijn hond gras? Ook ik stelde mezelf die vraag toen mijn hond Evy er een gewoonte van maakte. Eerst dacht ik dat dit door het voer kwam en heb haar al snel op een kwalitatief betere brok gezet en ben vervolgens op vers vlees overgestapt. Maar het gras eten bleef. Met als gevolg dat ik de onverteerde grassprieten ook in de ontlasting zag en haar zelfs een enkele keer moest helpen met haar stoelgang. Geen pretje, zoals je je kunt voorstellen, voor ons allebei!
Dus begon ik mijn zoektocht: Wat betekent het als een hond gras eet? Moet ik me zorgen maken? Heeft het iets met voeding te maken? En wanneer is het tijd om in te grijpen of advies in te winnen?
In deze blog deel ik wat ik heb ontdekt.
De 8 meest genoemde redenen waarom een hond gras eet
Er zijn verschillende redenen waarom honden gras eten. Dit zijn de meest voorkomende:
- Ze vinden het lekker: sommige honden genieten van de frisse geur en smaak van gras, vooral vers gemaaid gras.
- Spijsvertering en vezels: gras bevat vezels die de spijsvertering kunnen ondersteunen. Sommige honden eten gras om hun darmen te stimuleren, honden met lichte verstopping kunnen hier instinctief naar grijpen.
- Misselijkheid en braken: sommige honden eten gras als ze zich misselijk voelen; het kan helpen een braakreflex op te wekken. Eenmalig braken na het eten van gras is meestal onschuldig, maar als een hond dit regelmatig doet, kan dat wijzen op een dieper liggend maag- of darmprobleem.
- Voedingstekorten als oorzaak? Het eten van gras wordt soms gekoppeld aan voedingstekorten, zoals een gebrek aan vezels of bepaalde vitamines. Gras bevat van nature vezels, een klein beetje eiwit, vitamine A en E, enkele mineralen zoals calcium en magnesium en zelfs foliumzuur (vitamine B9) in minieme hoeveelheden. Toch is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat honden gras eten omdat ze voedingsstoffen missen.
- Verveling en ondeugd: honden die zich vervelen kunnen gras eten als een vorm van zelfvermaak. Jonge honden eten vaak gras uit speelsheid, terwijl volwassen honden dit soms doen uit verveling of ondeugd.
- Stress: gras eten kan een manier zijn om spanning kwijt te raken. Kauwen stimuleert namelijk de aanmaak van endorfine, wat een kalmerend effect heeft.
- Oerinstinct: in het wild aten honden en hun voorouders zoals wolven soms gras of andere planten, als aanvulling op hun prooidieet of om parasieten uit hun darmen te verwijderen. Dit gedrag zou bij onze honden nog deels aanwezig kunnen zijn.
- Gras eten zonder doorslikken: sommige honden kauwen op gras zonder het door te slikken. Dit kan een speels gedrag zijn en hoeft geen verband te hebben met spijsvertering of misselijkheid.
Waarom eet mijn hond juist in het voorjaar gras?
Misschien herken je het wel: vanaf april lijkt je hond ineens nóg fanatieker gras te eten. En dan vaak de jonge, sappige sprietjes. Dat is niet toevallig. In het voorjaar verandert de samenstelling van het gras. Door zon overdag en koude nachten maakt het gras meer fructaan aan – een soort suiker waardoor het gras een zoetere smaak krijgt. Dát is voor veel honden extra aantrekkelijk.
In de natuurgeneeskunde wordt het voorjaar ook wel gezien als hét moment waarop het lichaam zich opruimt en weer in balans komt. Sommige honden lijken dat instinctief aan te voelen en zoeken uit zichzelf het jonge gras op — alsof ze hun lijf een handje willen helpen bij die natuurlijke voorjaarsreset.
Zolang je hond zich verder goed voelt, is er helemaal niks mis mee om hem daar even van te laten genieten.
Waarom zie ik onverteerd gras in de ontlasting van mijn hond?
Gras zit boordevol cellulose, een taaie plantaardige vezel die honden maar moeilijk kunnen verteren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien, hebben honden geen speciaal enzym om cellulose goed af te breken. Daarom zie je vaak die lange, onverteerde grassprieten terug in de ontlasting. Dat ziet er soms wat vreemd uit, alsof het er net zo uitkomt als het erin ging. En het kan er zelfs voor zorgen dat het poepen wat lastiger gaat: sommige honden moeten er iets wat harder bij persen, of blijven iets langer gehurkt zitten om het laatste stukje mee naar buiten te krijgen. Meestal is dat onschuldig, maar houd het wel goed in de gaten.
Is het gevaarlijk als mijn hond gras eet?
Over het algemeen is gras eten niet direct gevaarlijk, maar er zijn wel een paar risico’s:
- Pesticiden en chemicaliën: gras in parken of tuinen kan behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor je hond.
- Parasieten: honden kunnen via gras parasieten binnenkrijgen, vooral als andere dieren erop hebben gepoept.
- Maagproblemen: sommige honden krijgen last van hun maag als ze te veel gras eten, wat kan leiden tot braken of diarree.
- Verstoppingen: in zeldzame gevallen kunnen honden verstoppingen krijgen door grasballen die zich in de maag of darmen ophopen.
Wanneer moet je ingrijpen als je hond gras eet?
Een keertje gras eten is meestal onschuldig. Als je hond vaker gras eet is het wel verstandig om daar eens goed naar te kijken. Merk je dat je hond ineens veel vaker gras eet, of dat het gepaard gaat met ander gedrag — zoals onrust, smakken, boeren, winderigheid of braken — dan is het goed om even stil te staan bij wat je hond je misschien probeert te vertellen.
Als voedingsdeskundige kijk ik graag met je mee naar het totaalplaatje: voeding, gedrag, leefomgeving en eventuele gevoeligheden. Soms is het eetgedrag van je hond namelijk een signaal dat er iets uit balans is — denk aan een tekort aan vezels, een overprikkelde darm of voeding die niet helemaal past bij jouw hond. In zulke gevallen kan een aanpassing in het voedingspatroon al veel rust geven.
Maar er zijn ook situaties waarin het verstandig is om contact op te nemen met je dierenarts:
- Je hond eet eenmalig gras en braakt direct – Dit is meestal geen reden tot zorg, maar bij twijfel wel altijd even contact opnemen met je dierenarts.
- Je hond eet vaak gras en braakt regelmatig – Dit kan wijzen op een onderliggend maag- of darmprobleem.
- Je ziet andere symptomen zoals diarree, lusteloosheid, gewichtsverlies, overmatig boeren of winderigheid.
- Je hond eet overmatig gras, ook al krijgt hij een goed dieet – Dit kan duiden op een spijsverteringsprobleem of een gedragsprobleem.
- Je hond eet gras op plekken waar mogelijk giftige stoffen zijn gebruikt – Pesticiden en chemicaliën kunnen schadelijk zijn.
- Je ziet lange grassprieten in de ontlasting die moeilijk uit te poepen zijn – Dit kan leiden tot verstoppingen.
Twijfel je? Stuur me gerust een berichtje — ik kijk graag met je mee. Samen kijken we wat jouw hond nodig heeft — en of dat een voedingsadvies is, of iets anders.
Wat kun je doen als je hond gras eet? Mijn ervaring
Ik blijf het gras eten van Evy goed in de gaten houden, maar ik maak me er geen zorgen over zolang er geen andere symptomen zijn. Wel let ik bewust op een paar dingen — misschien kun jij hier ook eens naar kijken bij jouw hond:
- Check de voeding – Past het huidige voer écht bij jouw hond? Krijgt hij alles binnen wat hij nodig heeft? Zorg in ieder geval dat je hond voldoende vezels binnenkrijgt. Voeg (gekookte) groenten toe of verander van voer.
- Observeer het gedrag – Noteer hoe vaak je hond gras eet, of hij ook braakt en of er andere klachten zijn zoals diarree, winderigheid of sloomheid.
- Voorkom verveling – Bied voldoende mentale en fysieke uitdaging aan, zoals snuffelspelletjes, nieuwe routes of samen actief bezig zijn.
- Let op waar hij graast – Vermijd plekken waar pesticiden of andere chemicaliën zijn gebruikt.
- Twijfel je of wil je het gedrag beter begrijpen? Neem gerust contact met me op. Als voedingsdeskundige help ik je graag om het gedrag van je hond in context te plaatsen. Soms geeft je hond subtiele signalen af, en samen kunnen we onderzoeken wat hij daarmee misschien probeert te zeggen — en of voeding daar een rol in speelt.
Ik accepteer inmiddels dat gras eten voor Evy bij haar hoort, maar ik blijf alert op signalen.
Voor andere hondeneigenaren geldt wat mij betreft: gras eten is vaak normaal hondengedrag, maar het is goed om stil te staan bij de waarom. Alleen zo kun je echt goed inschatten of je hond zich prettig voelt en of er misschien iets anders speelt.
Wil je meer weten over voeding, massage of het welzijn van jouw hond?
Neem gerust contact met me op of snuffel verder tussen de blogs — ik deel mijn kennis graag met jou.